Tanıtım

Hemşirelik; temel amacı birey, aile ve topluma bakım vermek olan sağlığı geliştirmeyi ve sürdürmeyi, yaşam kalitesini yükseltmeyi, insan yaşamının en kritik dönemlerinde bütüncül-hümanistik bakımı sağlamayı, insanın karar verme gücüne saygı duymayı ve geliştirmeyi amaçlayan bir meslektir. 

Tüm dünyada nüfusun yaşlanması, sağlık gereksinimlerinin artması ve giderek artan hemşire açığı uluslararası düzeyde hemşirelik mesleğine olan ihtiyacı artırmıştır. Hemşirelik (%100 İngilizce) Programı; sağlığın korunması, geliştirilmesi ve hasta bireylere ulusal ve uluslararası düzeyde profesyonel ve kaliteli bir bakım verilmesini sağlayacak; insana ve sağlık sorunlarına duyarlı, mesleki etik standartları benimseyen, liderlik rolü üstlenebilecek, ekip çalışmasına inanan, kendi kendine ve yaşam boyu öğrenme bilinci ile dolu, eleştirel düşünebilen, otonomisi olan, değişen sağlık gereksinimlerine yanıt verebilecek, mesleki yeterliliğe ve sorumluluk bilincine ve kültürlerarası duyarlılığa sahip hemşirelerin yetiştirilmesini hedeflemektedir. Program, zorunlu ve seçmeli dersler ile öğrencinin etkili bir kariyer planlaması yapmasına olanak tanıyacaktır. Programın hedefi öğrencilere, ulusal ve uluslararası düzeyde sağlık hizmetlerinin her basamağında görev alabilecek donanımı sağlamaktır. 
Bölümümüz 2022-2023 akademik yılında kurulmuş olup kadar ilk yılı İngilizce hazırlık, 4 yılı hemşirelikte lisans programı olmak üzere beş yıllık bir eğitimi kapsamaktadır. Programın akademik dili İngilizce'dir.  Öğrenciler fakültemizden hemşire unvanı alarak mezun olurlar. Bölümün akademik kadrosu 2022 yılı itibariyle 1 Profesör, 4 Dr. Öğretim Üyesi ve 1 Öğretim Görevlisinden oluşmaktadır. 
PROGRAMIN AMAÇLARI 

1.Yaşam boyu öğrenmeyi ilke edinerek, mesleğin gerektirdiği yetkinlikleri geliştirmesi; ulusal ve uluslararası yenilikleri izlemesi.
    Başarım göstergeleri:
a) Mezunların %10'u ilk 5  yıl içerisinde hemşirelik veya hemşirelik dışı lisans üstü eğitim programlarına devam eder.
b) Mezunların % 20'si ilk 5 yıl içerisinde çalıştıkları alanda yetkinlik kazandıracak sertifika eğitimi veya diğer bilimsel programlara devam eder
2. Ekiple iş birliği içerisinde, etik ilkelere bağlı kalarak, bütüncül yaklaşımla birey-aile-toplumun sağlık gereksinimlerini değerlendirerek hemşirelik bakımını gerçekleştirmesi.
    Başarım göstergeleri:
 a) Mezunların bakım verdiği kişilerin memnuniyet düzeyleri yüksektir (en az %70).
 b) Mezunların performans göstergeleri yüksektir ( en az %70).   
3.Mesleğin gelişimine yön verecek klinisyen, eğitimci, araştırıcı ve lider rolü üstlenmesi.
    Başarım göstergeleri:
a) Mezuniyet sonrası ilk 3 yıl içinde %90'ı istihdam edilir.
b) Mezuniyet sonrası ilk 5 yıl içinde, mezunların %5'i yönetici veya akademik pozisyonlarda yer alır.

MİSYONUMUZ:

Sağlık alanında bilimsel, teknolojik, sosyal ve ekonomik değişimleri izleyen ve bu değişimleri yönetebilen, liderlik özelliklerine sahip yetkin hemşireler yetiştirerek birey-aile- toplum sağlığı ve yaşam kalitesinin geliştirilmesine katkıda bulunmaktır.

VİZYONUMUZ:

Ulusal ve uluslararası düzeyde hemşirelik mesleğinin gelişimi ve ilerlemesine yön veren, model alınan/ değer katan bir eğitim kurumu olmak.

DEĞERLERİMİZ:

  • Dürüstlük
  • Üretkenlik
  • Sorumluluk
  • İşbirliği ve Takım ruhu

Mezunların İş İmkanı: Tüm dünyada ve ülkemizde hemşire açığının giderek büyüyen bir sorun olması hemşirelere geniş iş imkânları sunmaktadır. Hemşireler yurt içi ve yurt dışında toplum sağlığı ile ilgili alanlar, tedavi ve iyileştirme hizmetleri veren kurumlar ve eğitim kurumları gibi birçok farklı alanda çalışabilmektedirler.Mezunlarımızın istihdam olanağı %100’dür.

Programın AyrıcalıklarıÖğrencilerimizin, Erasmus Öğrenci Değişim Programı kapsamında yurtdışında (İsveç, Danimarka, Hollanda, İspanya, Slovenya) anlaşmamız bulunan okullara ve hastanelere hem ders hem de staj kapsamında değişim programlarıyla gitme olanakları bulunmaktadır. Erasmus; Avrupa Birliği’ne üye ve üye olmayan ülkelerin yükseköğretim kurumları arasında yapılan öğrenci değişim (student exchange) programıdır.

Staj Ve Uygulamalı Eğitim İmkanları: Öğrencilerimiz Başkent Üniversitesi’ne bağlı tüm kuruluşlarda; okul, kreş, huzurevi ve toplum sağlığı merkezleri gibi farklı kurum ve kuruluşlarda staj/uygulama imkanı bulabilmektedir.

Mezun Olan Öğrencilerin Çalıştıkları KurumlarProgramdan mezun olan öğrencilerimiz, sağlık sektöründe, gerek özel gerekse kamu kuruluşlarında aşağıdaki unvanlarla çalışabilirler:

  • Klinik hemşiresi
  • Yönetici hemşire
  • Eğitim hemşiresi
  • Süpervizör hemşire
  • Özel Dal hemşiresi
  • Akademisyen

Laboratuvar ve Uygulamalı Derslikler: Hemşirelik Bölümü’nün toplamda beş dersliği bulunmaktadır. Her derslikte projeksiyon cihazı bulunmakta olup dersler görsel desteklerle işlenebilmektedir. Öğrenciler uygulamalarını smülasyon mankenlerinin de bulunduğu “Mesleki Beceriler Uygulama Merkezi’nde” yapmaktadırlar. Laboratuarda uygulamalar, bakım mankenleri ve sistem maketleri üzerinde yapılmakta ve öğrenci çalışmaları deneyimli akademik kadro rehberliğinde yürütülmektedir. Eğitim teknolojisindeki en son yenilikler doğrultusunda laboratuar araçları ve malzemeleri güncellenmekte, öğrencilerin hemşirelik uygulamalarında güncel bilgi ve beceriye sahip olması hedeflenmektedir. 

Kültürel ve sosyal çevre:

Üniversitemizdeki kültürel ve sosyal çevre hakkında ayrıntılı bilgiyi aday.baskent.edu.tr  adresinden alabilirsiniz.